Prečo sú korbáč a baránok tradičnými symbolmi Veľkej noci?

INŠPIRÁCIA

Prečo sú korbáč a baránok tradičnými symbolmi Veľkej noci?

Prečo sú korbáč a baránok tradičnými symbolmi Veľkej noci?

Česká republika je jednou z krajín, kde je veľmi málo veriacich. Napriek tomu sú Veľká noc jedným zo sviatkov, ktoré po Vianociach slávime najviac. Veľká noc znamenajú pre kresťanský svet najväčšie sviatky roka - oslavuje zmŕtvychvstanie Ježiša Krista.

Upečte baránka a nazdobte kraslice. Proč?

Na Veľkonočný pondelok ráno muži chodia na návštevu nielen po svojej rodine, ale aj v celej dedine, s korbáčom. Korbáč je najčastejšie vyrobená z vŕbového prútia. Pre ženy je tento zvyk najmenej obľúbený, a to pokiaľ chlapci pojmú tradíciu skôr ako výprask než jemné vyšľahaní. Cieľom korbáče je omladenie - teda zostať zdravá a má podporiť aj plodnosť. Za odmenu potom chlapci dostanú ručne zdobené kraslice, sladkosti, prípadne pohárik pálenky.

Na južnej Morave má Veľkonočný pondelok tradičnú podobu - miestní chodí v krojoch, korbáče pletú ručne až z 24 prútikov, ženy vyfukujú a vyrábajú kraslice z snehovo bielych vajec, pečú a varia na pohostenie všetkých návštevníkov. V menej tradičnom poňatí vyšľahá otec alebo synovia len mamu a sestry a najbližšiu rodinu. Niekedy sa už darujú iba peniaze.

Alebo patríte medzi rodiny, kde sa koledníkom dvere neotvárajú?

"Hody, hody, doprovody, dajte vajcia maľovaný. Nedáte Ak maľovaný, dajte aspon biely, sliepočka vám znesie iný. ", Je najznámejší veľkonočné koleda.

V niektorých častiach republiky ženy na oplátku polívají muža studenou vodou.

Pečenie baránka a jeho vystavenie znázorňuje podobu Ježiša Krista, pretože on je baránok, ktorý sa obetoval za spásu sveta.

Vajíčko alebo kraslice je symbolom nového života. Na východ od nás sú kraslice najčastejšie farbené na červeno. Odtiaľ pochádza aj ich názov a sú spájané s Kristovou krvou.

Mačičky z vŕby sa svätia v Kvetnú nedeľu a spáli sa na Popolcovú stredu. V Jeruzaleme totiž miestnej vítali Krista pri jeho príchode palmovými "mačičkami".

Zajačik má tradíciu ešte dávno pred kresťanstvom. Pohanská bohyňa plodnosti premenila vtáka v zajaca, keď zamrzol vo fujavici. Zajačik potom každý rok z vďačnosti znášal vajíčko práve počas jari. Zajačik neskôr tiež symbolizoval Krista.

Tradičná Veľká noc aj s krásnou výzdobou

V morex.sk tradíciami žijeme. Preto pletieme aj na zákazky, dovážame a predávame vlastné prútené výrobky z prírodných materiálov. Na Veľkú noc sme pre vás pripravili široký výber veľkonočných dekorácií, kde určite nájdete to pravé na výzdobu vašej domácnosti počas týchto jarných sviatkov.