Ratan majú Česi v obľube, čo to ale je za materiál?

INŠPIRÁCIA

Ratan je rastlina z juhovýchodnej Ázie. Omotáva sa okolo statných stromov typických pre pralesy tropických oblastí. Liana môže mať až 100 aj 200 metrov.

Ratan a pedig

Ratan je rastlina z juhovýchodnej Ázie. Omotáva sa okolo statných stromov typických pre pralesy tropických oblastí. Liana môže mať až 100 aj 200 metrov. V Ázii sa jedná o tradične využívaný materiál pre výrobu nábytku. Nemýľte si ho ale s bambusom.

Ratan nemá vetvy, ale listy, ktoré majú na konci čepele háčiky. Tými sa zachytávajú o kôru stromov aj ich konáre a rastú do výšky.

Vďaka vysokej vzdušnej vlhkosti v pralesoch má ratan vnútornú vrstvu dreva silné pórovitú. Kým bambus je dutý.

Ako sa zpracováva ratan

Ratanové šľahúne sú veľmi ohybné, ale dajú sa narovnať na ratanové tyče v horúcej pare alebo v olejove kúpeli. Prvý sa ale môže odlúpnuť tvrdá vonkajšia vrstva. Ratanové tyče sa ľahko prevážajú. V horúcej pare sa ale dajú ohnúť do akéhokoľvek tvaru. Toho sa využíva u mnohých typu výrobkov.

Ratanová kôra nie je odpadom. Využíva sa pre tvorbu rohoží, ktoré ale tak často v Európe nestretneme. Väčšinou sa vyváža iba výrobky z ohýbaného ratanu.

Ako sa líši ratan od bambusu

Bambus je rýchlo rastúca drevina z rodu lipnicovitých. Je to teda zdrevnatená tráva. Vnútri je bambus dutý. Naproti tomu ratanové liany sú celé z dreva a rastú neskutočne pomaly. Pokojne aj 15 až 35 rokov, kedy môžu byť ešte len použité pre výrobu nábytku.

Pletieme z ratanu alebo pedigu

Ratan pre exteriérový nábytok má veľmi často tvrdú šupku nesloupnutou a chráni ho tak pred poveternostnými podmienkami.

Zo sloupaného ratanu nájdete rôzne košíky či nádoby. Tie sa dajú dozdobiť aj sloupnutí kôrou (často v rohoch). Ratanová vlákna sa morí, aby získala inú než prirodzenú farbu a na záver sa lakuje lakom na vodnej báze.

Väčšina práce prebieha ručne, a to väčšinou v mieste ťažby. Do Európy sa potom dováža už hotový nábytok.

Vnútorná časť liany sa nazýva pedig, ten už sa dováža aj ako materiál, z ktorého si oveľa častejšie pletiete vlastné výrobky. V našej ponuke nájdete pedig vo všetkých možných rozmeroch.

Výhody ratanu

  1. Ratan je veľmi ľahký materiál

  2. Nábytok z ratanu je pevný

  3. Životnosť ratanu je dlhá, pretože je odolný proti plesniam, ďalším škodcom, i zlému počasiu

  4. Je ekologicky nezávadný

     

Patríte tiež medzi obľúbencov ratanu? Pozrite sa na náš sortiment s výrobkami z ratanového dreva.