Návod na pletenie z pedigu - zvonček

NÁVOD

Jednoduchý návod na pletenie zvončeka z pedigu. Vyrobte si krásnu dekoráciu na Vianoce či iné sviatočné chvíle a dotvorte tak potrebnú atmosféru.

Pletenie zvončeka z pedigu

Zvončeky sú obľúbenou vianočnou dekoráciou v mnohých domácnostiach a obchodoch – dobre sa hodia ako ozdoba do okien, dverí či na stromček. Svoje využitie nachádzajú dekoračné zvončeky aj počas Veľkej noci a iných príležitostí. Ak si nechcete kúpiť zvonček už hotový, tak určite oceníte náš podrobný návod, s ktorým si zvonček hravo vyrobíte sami. Prajeme pohodové tvorenie.

Čo budete k tvorbe zvončeka potrebovať

  • 9 cm forma – pedig 2 – 2,25 mm 0,04 kg ( pre výplet sme použili pedig 2 mm prírodný2,25 mm farebný )

  • 6,2 cm forma – pedig 1,75 – 2 mm 0,03 kg
  • 4,5 forma – pedig 1,5 – 1,75 mm 0,01 kg
  • Forma
  • Nožnice
  • Šidlo

          

Príprava na pletenie

Zo zvoleného, pripraveného, prírodného pedigu si nastrihajte pomocou nožníc osnovy – ideálne 8 ks s dĺžkou okolo 44cm. Pred samotným tvorením nezabudnite namočiť na 1 minútu do vlažnej vody – zmäkne a bude tvárnejší.

Vezmite prúty na osnovu ( všetkých 8 ks ) a prehnite ich na polovicu. Vezmite do rúk svoje šidlo a do 4 prútov urobte dierky. Následne zoraďte prúty pomocou šidla.

      

Potom vezmite prúty, do ktorých ste pred chvíľou vyhĺbili dierky šidlom, zoraďte si ich v prstoch vedľa seba a prevlečte cez ne prút až do miesta prehybu. Postupne tak pokračujte aj so zvyšnými tromi prútmi. Týmto spôsobom vytvorte kríž, ktorý bude tvoriť hlavný konštrukčný prvok dekoračného zvončeka.

     

Pletenie dekoračného zvončeka krok po kroku

Opletový prút zahnite za štyri prúty osnovy

Ďalej opletový prút krížime cez ďalšie štyri prúty osnovy – tým vám postupne začne vznikať zvonček.

Postupne s týmto opletaním pokračujeme do chvíle, kedy je vytvorený kríž opletený celý dokola. Ďalší riadok potom už pletieme cez dva prsty osnovy.

Tretí riadok opleťte rovnako ako prvý riadok – len cez jednu osnovu. Týmto postupom sa dostanete do fázy, kedy už máte vytvorený základ (vrch) pre formu.

Pomocou šidla urobte vo vytvorenom vrchu otvor, do ktorého následne vsunieme formu, ktorú potom pritiahneme kompatibilnou matkou.

    

V pletení pokračujeme s pomocou farebných prútov ( Na Vianoce sa hodí biely alebo červený, na Veľkú noc zelený alebo oranžový). Farebný prút pridávajte za druhy prút osnovy od prvého prútu.

Prút č. 1 následne veďte cez dva prúty osnovy a podvlečte ich za jeden prút osnovy.

S pletením pokračujte až do výšky formy. Samotný výplet odstrihnite za prútom osnovy a následne prejdite na uzávierku.

    

Tú urobíte tak, že prút osnovy zahnete za vedľajší prút osnovy a pretiahnete ho pred ďalším prútom osnovy. Prút osnovy potom ukončíme za tretím prútom osnovy. Týmto spôsobom pokračujeme celým okrajom zvončeka dokola.

    

Posledný prút osnovy pretiahneme prvým zahnutým prútom osnovy zozadu a potom spredu dozadu. Nakoniec stačí prút zastrihnúť.